Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Ετοιμάζοντας το σπίτι για τις γιορτές

  Κάθε χρόνο η ίδια σκέψη:θα προλάβω; Θα προλάβω να είμαι έτοιμη για το γιορτινό τραπέζι;Θα προλάβω να ετοιμάσω όχι μόνο τα φαγητά που θα προσφέρω αλλά και τον εαυτό μου, το σπίτι και τα παιδιά χωρίς να καταρρεύσω;

  Η απάντηση είναι ναι, μόνο όμως αν ακολουθήσεις και αυτή τη φορά ένα πρόγραμμα, μια οργανωμένη ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις στις υποχρεώσεις των ημερών χωρίς να νιώσεις υπερκόπωση τις επόμενες ημέρες.

  Για το γιορτινό τραπέζι:

  • Φτιάξε την προηγούμενη μέρα ή μέρες ό, τι μπορείς να προετοιμάσεις χωρίς να χαλάσει. Ψιλόκοψε τις σαλάτες, φτιάξε πίτες και βάλε τις στην κατάψυξη ώστε να είναι έτοιμες για ψήσιμο την ημέρα του τραπεζιού, προετοίμασε οτιδήποτε μπορείς που μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να χαλάσει. Με αυτό τον τρόπο γλιτώνεις χρόνο και δε θα σε βρει η μέρα της γιορτής πνιγμένη με τις ώρες στην κουζίνα.


  • Ζήτα βοήθεια. Από τον άντρα σου,  τη μαμά, τις φίλες ή και τους καλεσμένους σου. Είτε για το στήσιμο του τραπεζιού, είτε για το σερβίρισμα, είτε ακόμη και για το κόψιμο του ψωμιού. Οι καλοί τρόποι μας ως καλεσμένοι δεν περιορίζονται μόνο στο να πάμε κάπου και να μας σερβίρουν τα πάντα έτοιμα, μπορούμε πάντα να προσφερθούμε να βοηθήσουμε, θα εκτιμηθεί δεόντως.

  • Βάλε όλη την οικογένεια στο παιχνίδι. Τα παιδιά και ο σύζυγος μπορούν να σε βοηθήσουν σημαντικά είτε στο στρώσιμο του τραπεζιού, φέρνοντας ποτήρια και τοποθετώντας τα σερβίτσια του φαγητού, φτιάχνοντας σχέδια με τις πετσέτες φαγητού. Κάνε τη διαδικασία να μοιάζει διασκεδαστική και σαν παιχνίδι, ώστε να συμμετέχει όλη η οικογένεια με χαρά στην προετοιμασία.

  • Συνεννοήσου με τους καλεσμένους σου αν μπορούν και έχουν τη διάθεση να φτιάξουν από κάποιο μεζέ ο καθένας. Έτσι, θα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία στο τραπέζι, θα ανταλλάξετε νόστιμες ιδέες και θα αποφορτιστείς από το να ετοιμάσεις μόνη σου εξ'ολοκλήρου το τραπέζι των γιορτών.

  • Έχε έτοιμο ό,τι θα σου χρειαστεί για το στρώσιμο και σερβίρισμα του τραπεζιού. Τα καλά σου τραπεζομάντηλα, τα σερβίτσια και μαχαιροπήρουνα που θα χρησιμοποιήσεις για το φαγητό και το γλυκό, τα ποτήρια του κρασιού και οι καρέκλες που θα χρειαστούν τη μέρα αυτή, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα πρέπει να έχεις στα υπόψιν.

Ετοιμάζοντας το σπίτι:


  • Φρόντισε να μην αφήσεις τις λεπτομέρειες του καθαρίσματος για τη μέρα του τραπεζιού, γιατί πολύ απλά τη μέρα εκείνη δε θα υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος. Ένα καλό καθάρισμα του σπιτιού λίγες μέρες πριν τη γιορτή και η καθημερινή διατήρηση μέχρι τη μέρα που θα έρθουν οι καλεσμένοι σου, είναι αυτό που θα σου λύσει τα χέρια. Ειδικά το μπάνιο, η κουζίνα, το σαλόνι και η τραπεζαρία σου θα πρέπει να είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους φίλους σου, καθώς είναι τα δωμάτια που θα κινηθεί ο περισσότερος κόσμος. Φρόντισε αν έχεις μικρά παιδιά, να κάνεις ένα καλό καθάρισμα και στα παιδικά δωμάτια, καθώς εκεί θα απασχοληθούν οι μικροί τους φίλοι.

  • Έχε στοκ από οτιδήποτε έξτρα μπορεί να χρειαστείς, ειδικά αν η ημέρα του τραπεζιού είναι αργία και τα μαγαζιά είναι κλειστά εκείνη τη μέρα. Χαρτοπετσέτες, χαρτί υγείας, χαρτί κουζίνας, παυσίπονα, hansaplast για μικροτραυματισμούς, χάπια για το στομάχι, σόδες, αναψυκτικά, κρασί, καφέδες για μετά το φαγητό αν το κάλεσμα είναι μεσημεριανό, έτσι ώστε να μην τρέχεις να ψάχνεις σούπερ μάρκετ ή φαρμακείο τελευταία στιγμή.


Ετοιμάζοντας τα παιδιά:


  • Προετοίμασε από την προηγούμενη μέρα ή μέρες τα ρούχα που θα φορεθούν ώστε να είναι καθαρά, σιδερωμένα και έτοιμα για τη μέρα της γιορτής. Το ίδιο ισχύει και για τα παπούτσια τους.




  • Ζήτα από τον σύζυγο να βοηθήσει με το μπάνιο των παιδιών, σε περίπτωση που έχεις μικρά παιδιά, προκειμένου να μην επιφορτιστείς με ακόμη πιο πολλά πράγματα. Αν έχεις μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να κάνουν μπάνιο και να ντυθούν μόνα τους, ακόμη καλύτερα. Μην ξεχάσεις και την ανάλογη περιποίηση των μαλλιών τους προκειμένου να δείχνουν όμορφα και περιποιημένα.

Ετοιμάζοντας τον εαυτό σου:



  • Μπορεί να σου ακούγεται σαν όνειρο, αλλά ακόμη και η δική σου προετοιμασία είναι εξίσου σημαντική όσο όλων των άλλων για μια αξέχαστη γιορτή. Φρόντισε να αφήσεις χρόνο και για τη δική σου προετοιμασία, έχοντας έτοιμα τα ρούχα και τα παπούτσια που θα φορέσεις, το χρόνο για το μπάνιο, το χτένισμα και το μακιγιάζ που θα κάνεις ώστε να είσαι εξίσου λαμπερή όπως το επιβάλλουν οι γιορτές.




  • Μην ξεχάσεις να βγάλεις φωτογραφίες! Οι αναμνήσεις μας αποτυπωμένες σε στιγμιότυπα είναι ό, τι καλύτερο μπορεί να διατηρήσει στη μνήμη μας τις γιορτές με τα αγαπημένα μας πρόσωπα.


Την επόμενη ημέρα: 


  Μην πελαγώσεις με το χαμό την επόμενη μέρα! Φτιάξε καφέ, βάλε μουσική και αφιέρωσε λίγο χρόνο στο να καθαρίσεις το χώρο που έγινε η χθεσινή γιορτή. Να σκέφτεσαι ότι η εικόνα που βλέπεις είναι το αποτέλεσμα μιας επιτυχημένης μάζωξης των πιο αγαπημένων σου. Άλλωστε δε νομίζω να προτιμούσες ένα άδειο αλλά στην εντέλεια σπίτι από ένα σπίτι το οποίο γέμισε με κόσμο που πέρασε τέλεια;







  Και του χρόνου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Μικρά μυστικά για να μυρίζει όμορφα το σπίτι

  Υπάρχει άραγε κανείς που να μην αγαπά τις όμορφες μυρωδιές; Είτε πρόκειται για ένα όμορφο άρωμα, είτε για τη μυρωδιά φρεσκοπλυμένων ρούχω...