Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - "Kurabiye"

  Σήμερα φιλοξενώ τη Μαρία από το ιστολόγιο BEAUTY DAYS BLOG BY MARY στο πλαίσιο της Μυστικής Ανταλλαγής που διοργάνωσε το Edityourlife Magazine και οι Greek Women Bloggers.

Χριστούγεννα χωρίς κουραμπιέδες δεν υπάρχουν!!!και όταν η συνταγή είναι παλιά ,από γιαγιά σε μαμά και μετά στις κόρες ,νομίζω ότι γίνονται οι καλύτεροι κουραμπιέδες του κόσμου!!!!
Κάθε χρόνο , κάνω την ίδια συνταγή και πάντα η μνήμη  γυρίζει στα παιδικά μου χρόνια ,τότε που με τις οδηγίες τις γιαγιάς έκανα τους πρώτους κουραμπιέδες.....
Μου την ζητήσατε και επειδή δεν μπορώ να σας χαλάσω χατήρι ,χρονιάρες μέρες ,σας την γράφω όπως ακριβώς την κληρονόμησα.
μισό κιλό βούτυρο (καλής ποιότητας)
1 πιατάκι του καφέ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
λίγο κονιάκ
στην μύτη από ένα  κουταλάκι του γλυκού ,γαρύφαλλα κοπανισμένα
λίγα αμύγδαλα χωρίς την φλούδα, καβουρντισμένα
αλεύρι όσο πάρει (500 ως 600 gr)
ανθόνερο για ράντισμα και ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Σε ένα κάδο βάζουμε  το βούτυρο κομμένο σε κύβους και το χτυπάμε στο μίξερ για να αφρατέψει  μαζί με την ζάχαρη.Στην συνέχεια ρίχνουμε το αυγό και συνεχίζουμε το χτύπημα.Θέλει καλό χτύπημα για να γίνουν αφράτοι.
Διαλύουμε την σόδα στο κονιάκ και το ρίχνουμε στον κάδο.Προσθέτουμε το γαρύφαλλο και στο τέλος τα αμύγδαλα,τα όποια έχουμε σπάσει σε μικρότερα κομμάτια.
Ρίχνουμε το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια μαλακή ζύμη.
Κάνουμε μισοφέγγαρα ,καρδιές ,αστέρια και ότι άλλο σχέδιο  θέλετε και τα βάζουμε επάνω σε μια λαδόκολλα που έχουμε στρώσει στο ταψί.Ψήνουμε στους 190ο C για 15-20 περίπου λεπτά.
Τους βγάζουμε από τον φούρνο και αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με το ανθόνερο.
Σε μια γαβάθα έχουμε την ζάχαρη άχνη.Τους βυθίζουμε μέσα στην ζάχαρη κατόπιν  τους τοποθετούμε σε μια πιατέλα και με το κόσκινο τους πασπαλίζουμε πάλι με ζάχαρη άχνη για ωραίο τελείωμα ,σαν φρέσκο χιόνι.




Η καταγωγή του κουραμπιέ είναι από την Περσία και το όνομα του προέρχεται από την τουρκική λέξη "Kurabiye" δηλαδή γλύκισμα από αλεύρι, βούτυρο και άχνη ζάχαρης. Είναι διαδεδομένο γλυκό στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες.
Την λέξη  «κουραμπιές» θα την βρούμε στην αλβανικά ως  kurabie ή gurabie στα τουρκικά kurabiye και στα  αραβικά qurabiya.
Στην καθομιλουμένη «κουραμπιέ» αποκαλούμε τον νωθρό, τον μαλθακό ή τον ανόητο άνθρωπο.
Στη στρατιωτική αργκό, «κουραμπιές» είναι ο απόλεμος στρατιώτης, αυτό που δεν μετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά είναι αποσπασμένος σε γραφείο.






                                   Σας εύχομαι Καλή επιτυχία και καλά Χριστούγεννα.

  Ευχαριστώ πολύ τη Μαρία για την επίσκεψή της και την όμορφη ανάρτηση που ετοίμασε για μας!  Μπορείς να την ακολουθήσεις στο blog της εδώ για να μη χάνεις τα νέα της. Εγώ δηλώνω ήδη φαν, γιατί  όπως και να το κάνουμε εκτός από νοικοκυρές είμαστε και γυναίκες!

9 σχόλια:

  1. Πολύ μου αρέσουν οι συνταγές όπως αυτή που είναι για λογικές ποσότητες, οι περισσότερες δίνουν υλικά για δέκα ταψιά!Σ'ευχαριστώ που συμμετείχες στην ανταλλαγή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι πολύ που σε γνώρισα Δέσποινά μου, δε γινόταν να μη συμμετέχω, ενθουσιάστηκα πολύ με την ιδέα.Και του χρόνου να είμαστε καλά να το ξανακάνουμε :)

      Διαγραφή
  2. Χαίρομαι πατά πολυ που συμπτωματικά φέτος ψάχνω για συνταγη κουραμπιέδων. Πρόπερσι είχα φτιάξει με απόλυτη επιτυχία μια συνταγη αλλα πέρυσι η ίδια συνταγη δεν μου πέτυχε και έτσι φέτος θα έψαχνα για άλλη! Τι καλύτερο λοιπόν απο συνταγές που κληρονομούνται!!! Καλα Χριστούγεννα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγω Τουλα μου δεν το εχω επιχειρησει ποτε να φτιαξω,μιας κ το σπιτι γεμιζει απο γλυκα αυτες τις μερες απο μαμα και πεθερα.Καλες γιορτες να εχουμε!

      Διαγραφή
  3. Ευχαριστω για ακομη μια φορα τη Μαρια για το αρθρο-εκπληξη στο blog μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Α, τι νόστιμη ανάρτηση! Αν προλάβω να κάνω κουραμπιέδες, θα είναι η δική σου συνταγή!Θα σε ενημερώσω! Καλές γιορτές με υγεία πάνω απ'όλα!😘🎅🤶

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αχ τι έγινε δεν ξέρω και είδα πριν λίγο το σχόλιό σου, Έφη! Ελπίζω να δοκίμασες τη συνταγή που μας έδωσε η Μαρία και να είχες καλές γιορτές!

      Διαγραφή
  5. Δεν έχω κάνει κουραμπιέδες, σαν κάπως να το απέφευγα. Μου αρέσει που η συνταγή αυτή έχει μια ιστορία, ένα δέσιμο, ένα νοιάξιμο. Ίσως τη δοκιμάσω στις γιορτές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τζοάννα μου και το δικό σου σχόλιο το είδα αργοπορημένα, δεν ξέρω γιατί! Εύχομαι να δοκίμασες να φτιάξεις κουραμπιέδες, εγώ ακόμη να το επιχειρήσω, λέω για του χρόνου πια!

      Διαγραφή

Μικρά μυστικά για να μυρίζει όμορφα το σπίτι

  Υπάρχει άραγε κανείς που να μην αγαπά τις όμορφες μυρωδιές; Είτε πρόκειται για ένα όμορφο άρωμα, είτε για τη μυρωδιά φρεσκοπλυμένων ρούχω...